Ona čuvena žudnja za čokoladom, pogotovo kada smo pod stresom, napokon je našla opravdanje i objašnjenje. Naime, nove studije pokazuju da konzumiranje tamne čokolade može smanjiti razinu hormona stresa kod ljudi koji su pod napetostima.
Čokolada kao lijek za stres
Istraživači kažu da samo jedna pločica tamne čokolade može promijeniti frekvenciju moždanih valova, što pomaže u poboljšanju pamćenja i smanjenju stresa. Ova slatka poslastica prepuna je vlakana i antioksidansa koji pomažu u sprječavanju oštećenja cstanica od slobodnih radikala. Također, čokolada može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšati protok krvi i smanjiti krvni pritisak.
Dakle, konzumacija antioksidansa mijenja moždanu frekvenciju – zvanu gama. Moždani valovi dolaze na različitim frekvencijama, poput radija. Najviša frekvencija je gama i povezana je sa visokom razinom kognitivne obrade. Gama valovi bave se složenim funkcijama kao što su obrada informacija, poboljšanje pamćenja i smanjenje stresa.
Povećana neuroplastičnost i ostali pozitivni efekti koje konzumacija tamne čokolade može imati na mozak – događaju se već u roku od pola sata. Povećanje moždanih valova gama frekvencije zadržava se čak nekoliko sati.
Ovakvi zaključci istraživanja navode i da je čokolada i više nego dobrodošla starijoj populaciji. Jedna od prednosti tamne čokolade je fino postavljanje tih kognitivnih procesa dok oni erodiraju. Kao ljudska bića, imamo tendenciju polako gubiti snagu kognitivnih procesa – to jest, s vremenom ne razmišljamo jednako kao prije niti imamo dobru koncentraciju. Drugim rečima, kako starimo, gubimo sposobnost optimalnog kognitivngo razmišljanja, našu obradu informacija i koncentraciju i pamćenje.
Stres i čokolada
Istraživači su otkrili da konzumacija svega jedne pločice tamne čokolade prosječne veličine, svakog dana tijekom tjedan dana, smanjuje razinu hormona stresa kortizola, pogotovo kod ljudi pod visokim stresom.
Nalazi pridonose rastućem broju nedavno otkrivenih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti tamne čokolade. Na primjer, utvrđeno je da je kakao bogat klasom antioksidansa koji se nazivaju flavonoidi, a koji su povezani s brojnim zdravstvenim prednostima. Osim toga, drugi spojevi u tamnoj čokoladi mogu ponuditi mnoge zdravstvene prednosti, poput optimalne osjetljivosti na inzulin, sniženog krvnog tlaka i poboljšanog raspoloženja. Potonje nije iznenađenje jer je otkriveno da se ljudi koji pate od depresije i lošeg raspoloženja vrlo loše hrane. Serotonin, noradrenalin i dopamin nastaju prirodnim putem u procesu metabolizma aminokiselina koje jedemo.
Prirodni metaboliti koji također utječu na sintezu neurotransmitera odgovornih za regulaciju raspoloženja su i SAM-e (S- adenozil L- metionin) i kompleks B vitamina sadržani u pripravku Tensilen®, koji može pomoći u stanjima lošeg raspoloženja- iscrpljenosti, umora, nedostatka energije, i uvjetima pojačanog psihičkog stresa.
Kratka lekcija o kakau
Kakao je voće koje raste na drveću u tropskim klimama kao što su Centralna Amerika, Južna Amerika i Afrika. Da, čokolada je porijeklom voće, zaista. Tako da, sljedeći put kada budete jeli čokoladu, samo recite sebi da jedete “voće koje smanjuje stres”.
Kakao sjeme ili zrno se nalazi u unutrašnjosti ploda, vadi se a zatim suši i fermentira. Kako bi se sirovi kakao pretvorio u čokoladicu, kakao liker i kakao maslac kombinira se sa šećerom i mlijekom. A da bi se pretvorio u kakao napitak, koji se uglavnom pije kao topla čokolada, proizvod treba ispeći. Jednostavno rečeno, kakao je sirova, manje obrađena ili neprerađena namirnica.
Tamna čokolada, mliječna čokolada i druge vrste čokolade imaju različit okus, što ovisi o količini alkohola, šećera, maslaca i mlijeka. Pored toga, mogu se dodati okusi kao što su citrusi ili menta. Danas se ide tako daleko da je jedna balkanska firma skoro izbacila i čokoladu sa čvarcima!
Ipak, imajte na umu da sve gore-navedeno vrijedi samo za crnu čokoladu, odnosno svaku onu koja sadrži više od 70 % kakaa!
Dakle, jedite ovo slatko voće ali, pazite. Preporuke stručnjaka “drže vodu” samo do određene količine ali i verzije ovog najljepšeg od svih lijekova!