Koje istine krije tajna veza?

Tajna veza

Tajna veza…Svatko tko je ikada imao zabranjenu vezu ili tajnu ljubav zna da takva kombinacija može biti i uzbudljiva i iscrpljujuća, sve ovisno o tome koji je vaš primaran razloga za održavanje takve vrste veze te okidača zbog kojeg ste “pali” na datog partnera. Održavanje takvog odnosa također može biti komplicirano i izazovno – a to nije baš sjajan recept za dugoročni uspjeh.

Tajna veza

Skrivene romanse su izazovne zbog tajnovite prirode takvih veza. Neki tajni ljubavnici izbjegavaju vidjeti jedno drugo u javnosti, dok drugi izlaze zajedno, ali tvrde da su “samo prijatelji”. U oba slučaja, prava priroda takvih veza često je upitna. Ali relevantno pitanje je uvijek tu: mogu li skriveni odnosi preživjeti – i uspjeti?

Jedan očigledan odgovor ima veze s razlogom zbog kojeg partneri čuvaju tajnu veze. Parovi koji nisu vjerni trebali bi biti opravdano pesimistični u pogledu svoje budućnosti. S druge strane, pojedinci koji kriju veze iz razloga da bi spriječili rodbinske tračeve ili znatiželju na radnom mjestu, mogu imati veću vjerojatnost za uspjeh u održanju takve veze.

Međutim, svi se možemo poistovjetiti s jednim od najvećih izazova tajnih veza: poteškoćama u njihovom održavanju. Vrijeme, nevolje i taktike potrebne za čuvanje romanse u tajnosti samo su neki od razloga zašto mnoge takve veze završe neuspješno. No istraživanja pokazuju da postoje i drugi razlozi zašto se takve veze ne preporučuju.

Poteškoće kod tajnih ljubavi

Autori Craig A. Foster i dr. (2010) [1] u članku pod nazivom „Jesu li tajni odnosi vreli ili ne?“ ispitivali su povezanost između tajnovitosti i trajanja veze. Prethodna istraživanja su istakla da tajnovitost povećava zadovoljstvo u takvoj vezi povećanjem opsesivne preokupacije ljubavnim partnerom. Međutim, novija istraživanja su pokazala da tajnost ipak potkopava romantične veze, jer je opterećujuća.

U pokušaju da objasne ove proturječne rezultate i utvrde je li tajna romansa, prema njihovim riječima, “privlačna ili odbojna”, Foster je ispitao ovo pitanje koristeći internetski uzorak od 564 osobe. Predviđeno je da će romantična tajna veza koristiti novim vezama, ali će opteretiti starije veze. Rezultati su pak pokazali da je tajna veza negativno utjecala na sve veze. Unatoč popularnoj stereotipnoj privlačnosti tajne romanse i drami koju ti odnosi nose, tajnovitost se očito doživljavala kao opterećenje u svim fazama veze.

Neki od kompliciranih faktora koje su iskusili sudionici u skrivenim vezama, a koje su primijetili autori uključuju obmanu i relacijske troškove koji su uključeni u tajne veze, kao i nedostatak socijalne podrške.

Tajna veza može sabotirati emocionalno i fizičko zdravlje

Druga istraživanja opisuju potencijalno negativan utjecaj prikrivenih odnosa na dobrobit odnosa, pa čak i na fizičko zdravlje.

Justin J. Lehmiller (2009) [2] ispitao je utjecaj tajnovitosti na dobrobit veze. Bazirajući se na prethodnim nalazima da održavanje skrivene veze od drugih ljudi predviđa nižu kvalitetu iste, pokušao je ispitati potencijalni utjecaj prikrivanja odnosa na osobno zdravlje i relativnu predanost partneru.

Otkrio je da je veća tajnovitost povezana s nižom relativnom predanošću, nižim samopoštovanjem i većim zdravstvenim posljedicama. Također je otkrio da tajna veza ograničava psihološku bliskost, što potkopava relativnu predanost i ugrožava osobno zdravlje simptomima negativnog afekta, kao što su strah i nervoza. Sukladno tome, napominje se da tajne veze mogu signalizirati štetne posljedice za oba partnera, kao i za samu vezu.

Kako točno relativna tajnovitost negativno utječe na predanost u vezi? Lehmiller objašnjava da, iako se čini kao praktična stvar, prikrivanje smanjuje fizički angažman i željeno ponašanje, a čini se da kognitivna ograničenja uzrokovana tajnovitošću potkopavaju predanost između partnera. Tajnovitost očito ima potencijal ograničiti međusobnu povezanost, koja bi inače mogla omogućiti partnerima da se povežu na kognitivnoj razini i postanu središnji dio međusobnih života. Nedostatak kognitivne međuovisnosti može negativno utjecati na kvalitetu odnosa.

Ali bilo je još više negativnih nalaza. Lehmiller je otkrio da je tajna veza povezana sa nižim samopoštovanjem i negativnim utjecajem na osobno zdravlje. Napominje da druga istraživanja podupiru činjenicu da je čuvanje tajne općenito štetno za dobrobit pojedinaca u vezi, a tajnovitost može biti posebno opasna za osobno zdravlje, jer uzrokuje da se partneri osjećaju loše u svojoj vezi.

Da li treba probati “zabranjeno voće”?

Očigledno je da je svaki slučaj tajne veze drukčiji. Istraživanja, međutim, pokazuju da, uprkos stereotipu da je “zabranjeno voće slađe”, mnoge tajne veze ne zadovoljavaju standarde i da je obično jedan partner jako nezadovoljan, a češće i oba. Ravnoteža rizika i nagrade svojstvena skrivenim vezama uzrokuje mnoge potencijalne partnere da pažljivo procijene izglede za vezu, s ciljem uspostavljanja zdravih, trajnih i (na kraju) vidljivih odnosa.

 

Reference:

[1] Craig A. Foster, Joshua D. Foster, and W. K. Campbell. “Are,Secret Relationships Hot, then Not? Romantic Secrecy as a Function of,Relationship Duration.” The Journal of Social Psychology 150, no. 6,(2010): 668-688;

[2] Justin J. Lehmiller, “Secret Romantic Relationships: Consequences for Personal and Relational Well-Being.” Personality and Social Psychology Bulletin35, no. 11,(November 2009): 1452–66

 

 

 

Leave A Reply