Negativne emocije i kako se prestati osjećati loše?

  • Home
  • Blog
  • Negativne emocije i kako se prestati osjećati loše?
Negativne emocije

Kada ste se posljednji put osjećali loše? Ili ste u posljednje vrijeme stalno pod pritiskom negativnih emocija? Vjerujemo da je to uobičajena svakodnevica većine ljudi. Tada ljudi pribjegavaju raznim metodama i sredstvima kako bi potisnuli i izbrisali te osjećaje, pod parolom: “Osjećam se loše i želim se osjećati bolje”.

Negativne emocije koje bi htjeli izbjeći ili “promijeniti” variraju od osobe do osobe. Ponekad je riječ samo o oslobađanju od anksioznosti ili tuge. Drugi put je riječ o želji da nas ne preplavljuju i da samo nestanu osjećaji sramote, bijesa ili zbunjenosti. Kakva god da je emocija, potrebno je osjetiti i postati svejstan zašto je ona tu u datom trenutku.

Svaki osjećaj treba osjetiti. Zapravo, često “skupo plaćamo” da osjetimo svoje emocije. Gledamo tužne filmove i idemo na lude vožnje koje u nama proizvode visoku razinu straha. Čitamo romane o sramoti i izdaji i pjevamo pjesme pune osjećaja ljubomore ili gubitka.

Zapravo, problem nije u našim emocijama – problem je, kao i uvijek, u našem umu. Naš um može odlučiti da su neke emocije “loše” ili “pretjerane”. Odjednom, nismo samo tužni – osjećamo se previše tužno. Ne osjećamo se samo tjeskobno – sada smo previše tjeskobni.

Često zapnemo u svojim mislima poput „Samo gubitnici osjećaju tugu“ i „Ako sam zabrinut, neću moći funkcionirati“. I da, tada naše emocije postaju naši neprijatelji. Sada smo tužni zbog naše tuge i razvijamo anksioznost iz prolazne zabrinutosti.

Svaki put kad pokušamo izaći iz neke svoje emocije, mi je demoniziramo i tako pojačavamo njenu snagu i moć nad nama. Sada kada je emocija postala jača, želimo je izbjeći još više. To je zamršena petlja samo da bi je pojačala, uvlačeći nas sve dublje u našu mentalnu borbu. Dobrodošli u dvorac!

Kako procesuirati i odvojiti se od negativnih emocija?

Ako se želite osloboditi negativnih emocija i uspjeti normalno funkcionirati unatoč “lošim” osjećajima, morate preokrenuti borbu i sagledati emocije malo dublje, počevši od psihičke fleksibilnosti.

Psihološka fleksibilnost skup je psiholoških procesa koji objašnjavaju kako se možemo učinkovito nositi sa svojim emocijama i živjeti ispunjen i smislen život. Svaki od šest pozitivnih procesa fleksibilnosti uparen je s procesom negativne fleksibilnosti, a ono što ih povezuje je njihova temeljna motivacija.

Motivacija zbog koje se žele izbeći negativne emocije je čežnja koja se osjeća. Međutim, bez obzira na to koju emociju pokušate isključiti – anksioznost, depresiju, sramotu, ogorčenost, paniku, bijes, samo-mržnju, prazninu, otupljenost, usamljenost, strah, gubitak, ljubomoru ili slično, ta emocija će vam se neizbježno vratiti u nekom obliku. Umjesto toga, puno je bolje otvoriti se našim emocijama i prihvatiti ih kao najboljeg prijatelja, koji će nam ukazati pravi put.

Učimo se bolje osjećati

Dobro sagledajte svoj život i emocije, vidite koje ste emocije izbjegavali i kada. Možda ste odgodili težak razgovor s voljenom osobom jer bi se osjećala neugodno. Ili ste možda izbjegavali zadatak na poslu jer se osjećate glupo i nesposobno.

Koje god da ste emocije izbjegavali, sada je pravo vrijeme da stvorite kontekst u kojem ćete stupiti u kontakt sa svim tim svojim strašnim osjećajim. To znači aktivno traženje situacije u kojoj se vaše emocije prirodno pokazuju. Ali umjesto što pokušavamo promijeniti emociju, potrebno je naučiti ih promatrati sa stavom pristojne znatiželje.

Kada se javi neki od njih nekih negativnih osjećaja, zapitajte se gdje točno u svom tijelu osjećate taj osjećaj? Da ima glas, što bi vam ta emocija rekla? A kada je ovaj osjećaj posebno koristan?

Možda ćete primijetiti kako vam se um buni dok se približavate negativnom osjećaju. Ali ovo je sasvim u redu. Nastavite malim koracima naprijed. Možete postaviti vremensko ograničenje koliko dugo ste spremni dopustiti da vam bude neugodno. Možete započeti s 10 sekundi, zatim prijeći na 30 sekundi, zatim dvije minute i tako dalje povećavati vremenski interval.

Također možete svakodnevno izazivati sebe i eksperimentirati sa spremnošću da iskusite neugodne osjećaje – svaki put pokušavajući nadmašiti sebe. Dok vježbate svoju spremnost da se otvorite neugodnim emocijama, vjerojatno ćete primijetiti da snaga neugodnog osjećaja postaje slabija, dok vaša spremnost da iskusite teške osjećaje postaje jača.

Ali budite oprezni: nemojte koristiti ovu metodu prihvaćanja emocija kao novi način da se nikada ne osjećate nelagodno ili ćete opet upasti u mentalnu zamku. Rješenje nije promijeniti negativne osjećaje, već im se otvoriti. Što se više otvorimo svojim osjećajima i prigrlimo ih kao dio nas i vodič kamo idemo, to više možemo raditi ono što nam je prioritet i više možemo uživati ​​u obilju koje nam život nudi, s “lošim” i “dobrim” emocijama.

Leave A Reply