Anksioznost: simptomi i kako je zaustaviti?

  • Home
  • Blog
  • Anksioznost: simptomi i kako je zaustaviti?
Anksioznost

Anksioznost se može definirati kao – konstantno nervozno iščekivanje da će se dogoditi nešto loše!

Primjeri anksioznosti, brinemo se:

  • Da će se nešto loše dogoditi nama ili nekome nama bliskom.
  • Da se ne osramotimo u društvu.
  • Da nećemo uspijeti uspješno obaviti delegirani zadatak na poslu.
  • Da do kraja mjeseca nećemo moći platiti ratu kredita niti podmiriti račune.

Kako se anksiozna osoba osjeća?

Nervozno, očekuje da će se dogoditi nešto loše u svakom trenutku, a da neće moći se izboriti s tim posljedicama. Dolazi do straha. Osobe koje se bore s anksioznošću često imaju osjećaj da će „eksplodirati“ i izgubiti kontrolu.

Autonomni živčani sustav lakše se aktivira kod osoba koje imaju anksioznost nego kod ostalih ljudi. Pa nije čudno ako se anksiozne osobe uplaše na neki iznenadni zvuk koji u njima izaziva niz drugih simptoma (brzo lupanje srca, znojenje, plač..)

Kako se anksioznost ispoljava, kako prepoznati anksioznost:

– Kroz fobiju (strah od visine, zatvorenog prostora..)

– Napadi panike

– Kroz generaliziranu anksioznost (tzv. pretjerana briga)

– Zdravstvena anksioznost (strah od bolesti i smrti)

– Opsesivno – kompulzivni poremećaj (kada osoba ponavlja određeni ritual jer vjeruje da će je zaštiti, odnosno smanjiti strah)

– Psihički problemi (probavne smetnje, glavobolje, povišen holesterol, krvni pritisak..)

– Seksualni problemi

Stvari koje „hrane“ anksioznost

Ponekad određene aktivnosti za koje smatramo da će nam pomoći da kontroliramo anksioznost, zapravo to ne čine već je samo hrane i produžavaju:

Borba – borba između menalnog i fizičkog. Na mentalnoj razini osoba pokušava da kontrolira svoje opsesivne misli, a na tjelesnoj razini osoba svjesno ili ne „steže mišiće“. Ima kronične tenzije u mišićima ramena, vrata, potiljka, dijafragme, nogu. Što se osoba više bori, anksioznost postaje sve jača, duže traje , a osoba se sve više  osjeća umorno, iscrpljeno i napeto.

Izbjegavanje – Na primjer, osoba koja se boji visine, izbegavat će svaku mogućnost da izađe na terasu ili da se vozi  avionom.

Izbjegavanje će samo dovesti do pojačavanja anksioznosti. Zašto? Zato što osoba svaki put kada pobjegne ili izbjegne određenu situaciju u kojoj se osjeća anksiozno, potvrđuje svoj osjećaj bespomoćnosti i nemogućnosti podnijeti anksioznost.

Analiza – podrazumijeva pokušaj mentalne kontrole. Odnosno osoba pokušava kontrolirati svoje misli, osjećaje i postupke kako ne bi došlo do gubitka kontrole i napada panike. Ali nesvjesno time samo pojačava djelovanje negativnih misli.

Kako se osloboditi anksioznosti?

– Svaki dan uzimajte kompleks B vitamina, pomoći će organizmu da se nosi sa stresom i potaknuti proizvodnju serotonina.

–  Meditacija i  pravilno disanje također mogu biti od pomoći u borbi protiv anksioznosti.

– Fokusirajte se na sadšnjost, ne na prošlost ili budućnost. Stalno vraćanje na prošle događaje ili konstantno razmišljanje šta će se dogoditi (i izmišljanje najgorih scenarija u glavi) samo produbljuju anksioznost. Ukoliko ne izađete iz tog „začaranog kruga“, lako možete upasti u depresiju jer su anksioznost i depresija u tijesnoj vezi.

–  Pored kompleksa B vitamina, bilo bi dobro da unosite i SAM-e (S-adenozil metionin). Jer kako kompleks B vitamina  doprinosi boljoj proizvodnji serotonina, SAM-e doprinosi boljoj proizvodnji i serotonina i dopamina u organizmu. Učinak dopamina se ogleda u osjećaju ispunjenosti i zadovoljstvu sobom.

–  Smanjite unos napitaka koji u sebi imaju visoku koncentraciju kofeina (kava, zeleni i crni čaj, coca cola) jer istraživanja su pokazala da su osobe koje pate od anksioznosti posebno osetljive na ovu supstancu.

Anksioznost nije rijetka pojava i dosta ljudi ima problema s njom. Najveću brigu stvara zabrinutost za zdravlje, misao o tome je li sve u redu, šta drugi misle o vama. Međutim tu je i strah od zatvorenog prostora i visine.

Prestanite se često brinuti i uvijek tražiti problem (čak i tamo gdje ga nema) samo da biste bili sigurni. Ne dajte se zavaravati, budite svjesni svog problema i poduzmite akcije kako biste ga riješili. Inače ćete se prepustiti želji da budete sigurni i zaštićeni i propustiti priliku da živite svoj život punim plućima.

Leave A Reply