Ljubomora u vezi – kako je zaustaviti?

  • Home
  • Blog
  • Ljubomora u vezi – kako je zaustaviti?
Ljubomora

Svi smo rođeni s osnovnim instinktima i tendencijama koje vode naše ponašanje, kao što je želja za ljubavlju i pripadanjem. Drugi nisu toliko poželjni, poput ljutnje ili ovisnosti. Međutim, sva naša ponašanja – dobra, loša i ružna – dio su ljudskog iskustva i svako od njih ima svoju svrhu.

Jedna od potencijalno destruktivnih osjećaja je ljubomora. Datira još od davnih vremena, još od tragedija Shakespeare-a do mnogih današnjih djela, ljubomora je odavno bila uzrok ljudske patnje.

Iako se pojmovi “zavist” i “ljubomora” često koriste kao sinonimi, oni nisu isti. Ljubomora postoji unutar veza, što može uključivati ​​romantične veze, prijateljstva ili bilo koji drugi međuljudski odnos. Zavist je, s druge strane, upućivanje na ono što netko posjeduje; npr. kolega koji dobije priznanje kakvom ste se nadali ili prijatelj koji ima više novca.

U većoj meri, zavist može dovesti do nasilja i mržnje među društvima, ali i može dovesti i do povećane motivacije i napora da se naporno radi i uspije. Slično, ljubomora može dati ili negativne ili pozitivne ishode – ovisno o tome kako netko reagira na nju.

Korisni prijedlozi kako se nositi sa ljubomorom i ne dozvoliti joj da prevlada vama

Ljubomora ima svoje motive – razumite ih

Na ljubomoru se gleda kao na evoluciju iz darvinističke perspektive. U danima naših predaka, kada su resursi bili oskudni i preživljavali samo najjači, ljubomora je služila osnovnoj svrsi – opstanku naših gena. Razumijevanje tog motiva pomaže normalizaciji, a ne patologiji osjećaja. Ne možemo se boriti protiv stotina tisuća godina evolucije, ali možemo odlučiti kako ćemo odgovoriti na te osjećaje.

Također je važno shvatiti da faktori kao što su naši stilovi emotivnog vezanja i povijesti odnosa, mogu značajno uttjecati na to kako reagiramo na ljubomoru.

Praktična pažnja

Svakog trenutka kada zamišljamo najgore, uništavamo dati trenutak i našu potencijalnu sreću. Zapažanje i prihvaćanje onoga što se pojavljuje, bez oštre presude je u srži pažnje. Iako je važno da ne dopustimo da nas naše misli preuzmu, ne možemo ih ignorirati. Trudite se koliko god želite da zadržite neugodne osjećaje, koji će na kraju ipak naći svoj put. Možete promatrati te misli kako prolaze kao da su automobili. Možemo odlučiti da ih prihvatimo ili neka prođu.

Izazovite negativne misli

Postoje tehnike koje se koriste u kognitivnoj bihevioralnoj terapiji za rješavanje bolnih emocija. Jedan od ključnih elemenata je prepoznavanje i izazivanje negativnih misli. Imaju više moći nad nama nego što znamo. Kada se čini da emocija dolazi niotkuda, ako pomno pogledamo, obično ćemo otkriti da je misao ili misli koje smo imali izazvale osjećaj.

I naša uvjerenja o sebi i svijetu imaju takav učinak. Na primjer, ako vjerujete da sve što možete ponuditi svom partneru su vaše fizičke osobine, tada svatko tko dođe u kontakt s nekim tko vam se čini privlačnijim može biti doživljen kao prijetnja i može izazvati osjećaj ljubomore. Ako dovoljno često nešto pomislimo, počinjemo u to vjerovati. Zato je bitno provjeriti činjenice i ne vjerovati svemu što mislimo.

Dosadite sebi svojim mislima i zaustavite ljubomoru

Jedna tehnika koju psihoterapeuti koriste je tehnika “dosade”. Ona predlaže da izaberu jednu pokretačku misao – tipa, “ona će me ostaviti” ili “znam da je ona privlačnija od mene” – i onda ponovite tu misao 500 puta. Iako ćete anksiozno odreagirati i prvih 10, 20 ili 50 puta, na kraju će vam postacti dosadno i misao će početi  gubiti svoju moć.

Neka vaša očekivanja budu realna

Svatko vidi svijet i tumači situacije kroz svoje leće. Ono što jedna osoba smatra prihvatljivim, druga može smatrati groznim. Neki imaju perfekcionistička uvjerenja o ljubavi i predanosti, što može uzrokovati više patnje nego što je potrebno. Ako su vaša očekivanja previsoka, možda ćete se morati vratiti na zemlju i napraviti neke realne prilagodbe.

Zapamtite da niste odgovorni za ponašanje drugog

Ako se želite izboriti s intenzivnim osjećajima ljubomore, važno je da pogledate vaše osnovne strahove. Recimo, šta za vas znači prevara u vezi? Identificirajte se te izazovite te misli i vjerovanja, znajući da odluka partnera da laže ili vara govori više o njemu nego o vama.

Komunicirajte sa svojim partnerom i ljubomora će imati manju tendenciju nastanka

Ljubomora može pružiti priliku za poboljšanje međusobnog razumijevanja, izgradnju većeg povjerenja i pomoći partnerima da razjasne svoju predanost jedno drugome. Ljubomora je problem za par i oba partnera mogu zajedno pronaći rješenje. Zajednički rad može zbližiti partnere, sve dok se oba partnera poštuju. Osjećaj ljubomore ne treba osuđivati ​​niti se sramiti. Oni ne ukazuju na nedostatke, niti nužno ukazuju na probleme u vezi.

Budite svjesni svoje vrijednosti

U suočavanju s bolnim emocijama ključno je samosuosjećanje. Potvrditi osjećaje znači priznati i razumjeti da su to samo osjećaji, a ne činjenice. Imamo pravo osjećati ono što osjećamo. Ovdje se radi koliko o ljubomori, toliko i o glavobolji! Nažalost, ljubomora je toliko patologizirana da je često prati sram. Prepoznavanje da su ti osjećaji često ukorijenjeni u strahu (kao što je strah od napuštanja) može nam pomoći da razvijemo više suosjećanja umjesto srama i prosuđivanja.

Kada naš osećaj vrijednosti ne ovisi od odobrenja drugih, uključujući i našeg partnera, naši strahovi će se manje javljati. Čak i ako se najgori scenarij pokaže istinitim, zapamtite da će na kraju biti u redu. Ključ je prepoznavanje, potvrđivanje i prihvaćanje ovih osjećaja kao normalnih. Kada to učinite, možete ih pustiti da mirno prolaze pored vas kao vlakovi,a bez obzira da li ćete se voziti njima ili ne.

Kako da prevladate ljubomoru  i druge destruktivne osjećaje, pročitajte više OVDJE.

Leave A Reply