Motivacija ili ustrajnost – šta je važnije za postizanje cilja?

  • Home
  • Blog
  • Motivacija ili ustrajnost – šta je važnije za postizanje cilja?
Motivacija ili ustrajnost

Svi mi imamo ciljeve, postavimo ih i nadamo se da ćemo ih ostvariti. Međutim, ako se željeni rezultat ne pokaže, a ponestane motivacije, javlja se tuga, nezadovoljstvo, sumnja u sebe a na kraju i  depresija. Zaustavite se!

Budite iskreni prema sebi. Nemojte se zavaravati da vam je cilj nešto što zapravo nije. Ako je mama rekla da morate završiti medicinu kako biste naslijedili obiteljski posao – to nije vaš cilj nego mamin. U toj situaciji je normalno da dođe do poteškoća. Međutim, ako ste vi upisali medicinu zato što želite da liječite ljude,  radite u bolnici sa tendencijom da jednoga dana budete sposobni da proširite obiteljski posao, onda neće biti lako, ali ćete ustrajati jer znate zašto to radite – imate motivaciju.

Motivacija je jedna od ključnih stavki za postizanje cilja. Imate ideju, znate šta želite da postignete , vizualizirali ste je i znate kako ćete se osjećati kada ostvarite cilj. Ali budite iskreni, jeste li?

Naravno da će biti poteškoća, ništa nije lako, ali je bitno ne zaboraviti čemu težite.

Kako se motivacija može izmjeriti?

Motivacija za postizanje određenog cilja predstavlja odnos privlačnosti cilja (šta ćete time dobiti, osjećaj, zadovoljstvo, materijalne stvari, osobnu potvrdu) i napora koji se treba uložiti da bi se cilj i postigao.

Kako sebe motivirati?

Postavite si sljedeća pitanja: Želim li doista taj cilj (nije mamin ili nečiji drugi)? Koja su moja očekivanja, što ću dobiti kada postignem svoj cilj? Koje ću želje zadovoljiti kada dođem do cilja i kako ću se osjećati u tom trenutku? Koliko truda trebam uložiti da bih ostvario svoj cilj – što moram promijeniti kod sebe, što bih trebao dodatno naučiti, želim li to i hoću li? Jesam li spreman ustrajati u ispunjenju tog cilja unatoč svim problemima koji se mogu pojaviti? Koji su moji odgovori na moguće poteškoće koje se mogu pojaviti? I je li odnos između uloženog truda i postignutog cilja pozitivan? Budite brutalno iskreni prema sebi.

Budite oprezni kada gledate napore koje trebate uložiti da biste nešto postigli, budite realni. Napori nisu samo materijalne stvari, vaše emocije i vrijeme također su uključeni. Nije lako postići cilj, ali ako nitko drugi osim vas ne postavlja ciljeve, onda nitko drugi nije kriv ako se oni ne ostvare.

Neka vaš cilj bude:

– Mjerljiv – kako bi mogli sagledati i analizirati svoj rezultat

– Upisan – svi ciljevi treba da budu jasno definirani i napisani na papiru, svakog ih dana čitajte

– Dostižan i realan – neka se vaš cilj tiče vas i vaše mogućnosti da ste to u mogućnosti ostvariti i neka bude realan. Nemojte sebi postavljati ciljeve koji nisu realni, na primjer, hoću da smršavim 30 kilograma za mjesec dana – je li to realno? To svakako nije realno, ali je dostižno. Potrebno je samo da promijenite očekivani rok postignuća datog cilja.

–  Ograničen vremenom, odnosno da ima rok. Kao što smo u prethodnom primjeru naveli, možete smršaviti 30 kilograma ali ako definirate svoj cilj na sljedeći način : “ Danas je X. listopada do 01.06.2018. želim imati 60 kilograma. Četiri puta tjedno ići ću u teretanu “ime teretane” , a u danima kada ne idem u teretanu preskakat ću uže kod kuće. Jest ću isključivo sušenu i svježu hranu, a od šećera ću unositi samo voće u ograničenoj količini.”

Da li možete ustrajati bez motivacije?

Da bi se cilj postigao bitna je ustrajnost. Zašto? Čak i kada se problem pojavi morate nastaviti. Pri definiranju cilja naveli ste i moguće poteškoće, odreagirajte na njih i promatrajte ih kao sastavni dio puta.

Kreirajte naviku, koja će vam pomoći da ustrajete čak iako se motivacija na kratko izgubi (možete je ponovo vratiti).

Jeste li znali da je čovjeku potrebno 10 dana da stvori novu naviku? Zanimljivo, 10 dana za stvaranje i znamo koliko je teško  promijeniti naviku. Ako to znate, onda je vrijeme da napravite navike koje će vam pomoći da ostvarite cilj i približite se planiranom uspjehu.

Sada je sve na vama. Nadamo se da smo vas motivirali da jasno definirate svoje ciljeve i ustrajete u njihovom ostvarenju. Krenite danas!

 

Leave A Reply